Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Чемпіонка Анна Гонтар – гордість Миколаївщини!
Опубліковано 07 серпня 2023 року о 14:00

Завдяки фінансовій допомозі, яку Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю надає на безповоротній основі особам з інвалідністю для оплати навчання у вищих навчальних закладах, студенти з особливими потребами мають можливість опанувати обрану професію. Активне студентське життя стимулює не лише до навчання та праці, але й до занять спортом.

Яскравим прикладом стала студентка Чорноморського національного університету імені Петра Могили - Анна ГОНТАР, яка взяла участь у чемпіонаті світу з плавання серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату, порушеннями зору та розумового і фізичного розвитку, який з 31 липня по 6 серпня 2023 року проходив у Манчестері (Великобританія). На чемпіонату світу з параплавання Анна стала триразовою призеркою. Важливо додати, що цей чемпіонат світу є найважливішим етапом у здобутті ліцензій на Паралімпіаду-2024.

З 2019 року Анна є спортсменкою – інструктором штатної команди національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю, майстер спорту України міжнародного класу. В її скарбничці багато нагород, завойованих на Чемпіонаті Європи 2018 року та 2021 року, Чемпіонаті світу 2019 року та на літніх Параолімпійських іграх 2020 року.

Анна Гонтар - студентка 3 курсу за спеціальністю «Філологія/Германські мови та література». Одночасно Анна самостійно навчається на факультеті Фізичного виховання і спорту. Миколаївське обласне відділення здійснює оплату її навчання з 2020 року. За час навчання студентка успішно та своєчасно складає екзаменаційні сесії переважно на оцінки «добре» та «відмінно». Навіть воєнний стан, вимушена евакуація за кордон та перехід на дистанційне навчання не вплинули на рівень навчання Анни та її спортивні досягнення.

З Чорноморським національним університетом імені Петра Могили співпраця відділення розпочалась у 2009 році. В перші роки співпраці найбільш популярними спеціальностями серед зазначеної категорії студентів були соціальна робота, правознавство, здоров’я людини, комп’ютерні системи і мережі та спорт. Останні роки студенти стали активно обирати такі спеціальності, як міжнародні відносини та суспільні комунікації, психологія, геодезія та землеустрій, публічне управління та адміністрування, фізична реабілітація. За 2022-2023 навчальний рік відділення відшкодувало вишу витрати на навчання 9 осіб з інвалідністю на суму 99 240 грн.

В свою чергу університет направляє кошти на створення відповідних умов для навчання студентів - осіб з інвалідністю, в тому числі для створення безбар’єрного середовища, зокрема інформаційного та архітектурного. Це сприяє тому, що до лав студентів долучаються особи з інвалідністю, які користуються кріслом колісним, а також особи з інвалідністю з порушеннями слуху, які потребують допомоги сурдоперекладача. Цього навчального року в університеті за рахунок коштів Фонду навчається два студента – особи з інвалідністю, які користуються кріслом колісним.

Воєнний стан та знаходження Миколаєва в зоні активних бойових дій ставить перед співпрацею відділення та вишу серйозні виклики. Навчальний заклад двічі потрапив під обстріли та зазнав серйозних руйнувань. Переважна більшість студентів евакуювалась з Миколаєва, в тому числі за кордон. Навчальний процес керівництву закладу довелось перевести у дистанційний формат. Втім злагоджена робота співробітників університету та відділення, запровадження нових шляхів взаємодії, дозволила продовжити успішну співпрацю заради забезпечення соціального захисту студентів з інвалідністю.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux