Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Чернігівське обласне відділення Фонду інформує про закриття провадження проти роботодавця у зв’язку зі сплатою адміністративно-господарських санкцій та пені
Опубліковано 01 серпня 2024 року о 11:30

Чернігівським обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю завершилося подання адміністративних позовів до Чернігівського окружного адміністративного суду про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені відносно тих роботодавців, які не виконали обов’язок щодо нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Вимога передбачена Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». В разі несплати санкцій до 15 квітня, автоматично нараховується ще й пеня.

Як пояснює керівник Чернігівського обласного відділення Фонду Ірина Лось, на практиці деякі роботодавці сплачують адміністративно-господарські санкції після подання позовної заяви до суду. Так сталося із Свято-Михайлівською парафією Чернігівської епархії Української православної церкви м. Чернігова, представники якої відвідали Чернігівське відділення Фонду.

Ірина Лось пояснила присутнім, що оскільки встановлений 4 % норматив не виконано, то нараховано санкції в розмірі середньорічної зарплати на одне робоче місце, яке не створене для особи з інвалідністю.

Заступник керівника відділення Вікторія Луцишина звернула увагу, що адміністративно-господарські санкції, що надійшли до державного бюджету, мають цільове призначення. Зокрема, ці кошти йдуть для забезпечення допоміжних засобів реабілітації, в тому числі і на протезування військовослужбовців, а також на фінансову підтримку бізнесу, який використовує найману працю, при створенні ними робочих місць, призначених для осіб з інвалідністю (програми цільової позики, дотацій, фінансової допомоги), а також компенсації витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.

Після отриманого роз’яснення роботодавець сплатив всю суми боргу до державного бюджету. Тому завідувачем сектору правової роботи відділення Анною Шмаровоз підготовлено клопотання до суду про закриття провадження у зв’язку зі сплатою адміністративно-господарських санкцій та пені, яке було задоволено судом 10.07.2024.

«Чернігівське обласне відділення Фонду радить всім боржникам – роботодавцям, відносно яких подано позовні заяви до суду, бути свідомими учасниками процесу, брати приклад з Свято-Михайлівської парафії Чернігівської епархії Української православної церкви м. Чернігова та своєчасно виконувати вимоги закону», - заначила Ірина Лось.

Чернігівським відділенням Фонду продовжується роз’яснювальна робота щодо механізму подальшого спрямування сум адміністративно-господарських санкцій, які повинні сплатити роботодавці через невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю та радять роботодавцям звертатися за консультаціями за адресою відділення по вул. В. Радченка, 14, м. Чернігів, 14017, або на е-mail: Chernihiv@ispf.gov.ua, або тел/факс: (0462) 672-851.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux