Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Генеральний директор Фонду Віталій Музиченко – доповідач на ІІІ Ветеранському Форумі
Опубліковано 14 серпня 2024 року о 10:15

9 липня Генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко взяв участь у ІІІ Форумі «Ветерани – шлях додому. Спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів». Захід організований Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Міжфракційним депутатським об’єднанням «Реабілітаційні сили України» за підтримки USAID.

Форум пройшов у м.Звягель Житомирської області, за участі представників центральної та місцевої влади, громадського сектору, українських ветеранів та волонтерів. На відкритті заходу був присутній та виступив з промовою Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Понад 250 учасників взяли участь в обговоренні 4 ключових тем Форуму: інклюзивність у ветеранській політиці; фізична реабілітація та ветеранський спорт; економічна безбар’єрність для українських захисників-ветеранів; психологічна реабілітація та відновлення ментального здоров'я ветеранів.

Генеральний директор Фонду Віталій Музиченко виступив з доповіддю щодо реалізації державних соціальних програм у сфері захисту прав ветеранів. Зокрема, мова йшла про забезпечення допоміжними засобами реабілітації як цілісної складової в рамках комплексного відновлення ветеранів та інших категорій осіб, постраждалих через російську агресію.

При цьому, очільник Фонду наголосив, що наразі реалізується ряд програм, пов’язаних не тільки з інвалідністю, що спрощує доступ до засобів реабілітації усім тим, хто цього потребує.

«За останні 2-3 роки ми пройшли колосальний розвиток як держава – шлях, який інші країни проходять десятиліттями. Україна приймає виклики сьогодення і наразі ми перебуваємо на етапі добудови комплексного реабілітаційного маршруту, забезпечення протезуванням та іншими допоміжними засобами реабілітації без прив’язки до отримання статусу інвалідності», - наголосив Віталій Музиченко.

Було наголошено, що цьогорічна програма по забезпеченню допоміжними засобами реабілітації збільшена на 40%, що дозволяє оперативно реагувати на поточні потреби, в тому числі щодо протезування українських захисників.

«Минулого року за державною програмою було запротезовано 11 тисяч осіб. А за перше півріччя цього року маємо майже 8 тисяч запротезованих», - розповів Гендиректор Фонду.

Окрім цієї програми Фонд реалізує заходи щодо сприяння зайнятості осіб з інвалідністю. На думку Віталія Музиченка, через велику кількість осіб з інвалідністю, які ще не працевлаштовані, цей напрямок має значний потенціал. Для активізації цього процесу розроблені відповідні законодавчі ініціативи, які докорінно змінять підхід до взаємодії трьох складових: держави, роботодавця та найманого працівника з інвалідністю.

Окремий наголос у доповіді зроблено на розвитку системи надання соціальних послуг, в рамках якої реалізується розгортання центрів життєстійкості на рівні громад, надання послуги соціального супроводу військовослужбовців у військових частинах та членів їх родин. На наступний рік очікується масштабування цих пілотних проектів.

Особливо важливим є залучення саме громад у реалізацію ветеранської політики уряду. Адже на цьому рівні відбувається практична реалізація усіх державних ініціатив. В найближчій перспективі кожна українська громада має розуміти, як працювати з ветеранами, яким чином сприяти їх поверненню до цивільного життя та адаптації в соціальне середовище, підсумував Віталій Музиченко.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux