Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Граничні ціни на протезні вироби підвищеної функціональності зросли – як це допомагає учасникам бойових дій?
Опубліковано 13 серпня 2024 року о 11:00

Згідно з Постановою КМУ від 01.10.2014 № 518 травмовані учасники бойових дій можуть безоплатно отримати протезні вироби підвищеної функціональності за новітніми технологіями від держави.

Через війну, яку росія веде проти України, значно зріс попит на такі протези. Тому для того, щоб процес забезпечення працював прозоро, оперативно та відповідав світовій практиці, уряд запровадив механізм регулювання цін на високофункціональні вироби.

Перелік виробів та відповідні цінові межі затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 25.05.2022 року, №158. Цей наказ визначає максимальну вартість протезних виробів, яку держава покриває протезним підприємствам.

Встановлення граничних цін на протезні вироби підвищеної функціональності має на меті забезпечити прозорість ринку та справедливий доступ до послуг осіб, які потребують протезування.

Нещодавно, а саме у червні 2024 року, уряд переглянув граничні ціни. Фактично їх було збільшено в середньому на 20%. Наприклад, якщо до підвищення, вартість протезу після часткової ампутації кисті із зовнішнім джерелом живлення коштувала 1,49 млн гривень, то після червневого перегляду цін вартість аналогічного виробу становить – 1,83 млн.

Найдорожчий виріб серед протезів верхніх кінцівок коштує 2,87 млн грн за одиницю. Це протез після вичленення в плечовому суглобі із зовнішнім джерелом енергії з можливістю керування першим пальцем міосигналом та активною ротацією кисті.

Серед виробів для нижніх кінцівок найдорожчим є протез після вичленення в тазостегновому суглобі модульного типу з колінним вузлом з електронним керуванням. Його вартість оцінюється в 1,4 млн грн.

Наказам № 158 також передбачено забезпечення учасників бойових дій високофункціональними виробами для занять спортом з відповідними граничними цінами. З повним переліком можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0610-22#Text

Чому перегляд граничних цін є принципово важливим? Тому що це впливає на здатність ринку забезпечити необхідними виробами поранених осіб вчасно. Кількість ветеранів, які потребують протезування, значно зросла. Оскільки світовий ринок не був готовий до такого виклику, це впливає на ціни в цілому.

«Так, війна та російська агресія проти України є тим негативним чинником, який формує світові ціни на ринку протезування. Багато комплектуючих мають іноземне походження. Навіть при умові, що увесь цикл виробництва протеза відбувається в Україні, кінцева вартість виробів постійно зростає. Український уряд тримає руку на пульсі, реагує на потреби ринку і відповідно переглядає ціни. Тому що в пріоритеті держави – дбати про захисників, які втратити функціональні можливості кінцівок», - прокоментувала Перший Заступник Генерального директора Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Людмила Даніліна.

На практиці це означає мету держави взяти на себе більшість витрат, пов’язаних з реабілітаційними процесами поранених учасників бойових дій, гарантовано забезпечувати протезами за державний кошт, не залучаючи особисті фінанси травмованих осіб, в тому числі максимально покрити вартість коштовного високофункціонального протезування.

Держава всіляко сприяє формуванню прозорого ринку протезних послуг, в центрі уваги якого – людина та її потреби. Тому контроль якості виробів та актуалізація цін є важливими завданнями на шляху захисту прав травмованих осіб та їх повернення до активного соціального та професійного життя після поранення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux