Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Віталій Музиченко, для Інтерфакс-Україна: «Держава повністю покриває витрати на протезування та реабілітацію травмованих осіб, що значно полегшує фінансовий тягар для громадян»
Опубліковано 05 червня 2024 року о 15:00

4 червня 2024 на порталі інформаційного агентства «Інтерфакт-Україна» вийшла колонка Генерального директора Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталія Музиченка під назвою «Як отримати протез безоплатно: державна програма забезпечення допоміжними засобами реабілітації».

В матеріалі йдеться про державне фінансування протезування та реабілітації осіб, які важко травмувалися або втратили кінцівки через російську агресію. Віталій Музиченко наголосив, що громадяни можуть отримати безкоштовне протезування за державною програмою, яка реалізується через Міністерство соціальної політики та Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Програма надається комплексно, що включає не лише фінансування виготовлення та встановлення протезів, а також реабілітаційні заходи, спрямовані на навчання користуватись протезом для максимального відновлення функціональних можливостей людини та консультативну допомогу.

Особливий акцент у безоплатному протезуванні уряд робить на забезпечення військових, які отримали поранення під час бойових дій.

«Оскільки в переважній більшості це молоді люди, для них держава пропонує розширений пакет гарантій, що включає високофункціональне протезування. Це означає, що військові мають доступ до більш дорогих і складних протезів, які забезпечують високу функціональність і комфорт у повсякденному житті», - пояснив Гендиректор Фонду.

Зокрема, на протезування захисників передбачено втричі більші суми, ніж на протези для інших осіб. В будь-якому випадку, протезування – це довготривалий процес, що має певний алгоритм послідовних дій, уточнив Віталій Музиченко. Це і первинне протезування, коли людина тільки освоюється в нових умовах після ампутації.

«Це критично важливий період, коли пацієнт вчиться користуватися протезом та адаптується до нових умов життя. Протягом перших 6-12 місяців після первинного протезування особливо важливий постійний контакт протезованого з протезистом для налаштування протеза, розв'язання проблем, що виникають, і забезпечення підтримки», - розповів автор.

Вторинне протезування в Україні відповідає найкращим світовим практикам, оскільки в країні діє відкритий ринок. Нещодавньою травневою постановою уряд спростив отримання високофункціонального протезування для військових:

«Тепер військовослужбовці можуть оперативніше отримувати високофункціональні протези та ортези за державною програмою. Нові зміни дозволяють Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю оплатити новий, високофункціональний і більш дороговартісний протез вже через рік після первинного протезування, якщо такий протез має інші функціональні характеристики ніж первинний», - пояснив Музиченко.

Автор колонки також наголосив, що пріоритет уряду і Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю зокрема – це забезпечення протезуванням усіх категорій громадян, хто цього потребує.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux