Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Житомирське обласне відділення Фонду – учасник круглого столу щодо сприяння зайнятості осіб з інвалідністю та підтримки ветеранів
Опубліковано 21 травня 2024 року о 15:30

14 травня 2024 року керівник Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ярослав Возний взяв участь у засіданні круглого столу, який проходив в Житомирському обласному центрі зайнятості.

Тема обговорення – шляхи підвищення активності роботодавців у створенні робочих місць для працівників з інвалідністю за державні кошти. В заході взяли участь представники держустанов області, об’єднання організацій роботодавців, центру медико-соціальної експертизи і громадських організацій Житомирщини, які задіяні у процесі працевлаштування людей з фізичними чи сенсорними порушеннями або опікуються питаннями їх реабілітації.

«Житомирщина цього року має можливість використати на цілі сприяння зайнятості осіб з інвалідністю 24 млн грн бюджетних коштів. Тому ми активізуємо співпрацю з соціальними партнерами, щоб стимулювати працедавців наймати на роботу працівників з інвалідністю», - вважає Ярослав Возний.

 З серпня 2023 року діє урядова програма фінансової підтримки роботодавців, які працевлаштовують людей з інвалідністю І і ІІ груп. За облаштування робочих місць для таких співробітників підприємство чи організація можуть отримати компенсацію у розмірах, еквівалентних 10-15 мінімальних зарплат: до 71 тис. грн – у разі працевлаштування особи з інвалідністю ІІ групи і до 106,5 тис. грн – І групи.

«За 8 місяців дії цієї програми по Україні вже облаштовано більше 400 робочих місць для осіб з інвалідністю. В окремих регіонах за такою компенсацією працевлаштовано вже по 50-60 людей, в цьому аспекті Житомирщина дуже відстає», - розповів Возний.

Згідно з даними Державного центру зайнятості, серед зареєстрованих безробітних по Україні, саме на Житомирщині найбільша кількість осіб з інвалідністю: одна тисяча із близько 14,7 тисяч. Разом з тим, ряд областей мають кращі результати забезпечення робочими місцями безробітних цієї категорії. Житомирщина – лише на 7-му місці за кількістю працевлаштованих людей з інвалідністю після Львівщини, Черкащини, Дніпропетровщини, Полтавщини, Івано-Франківщини та Київщини, пояснює керівник Житомирського обласного відділення Фонду.

Під час круглого столу Ярослав Возний звернув увагу присутніх на те, що з 2023 року уряд посилив соціальний захист осіб з інвалідністю щодо їх працевлаштування, оскільки такій категорії безробітних важко конкурувати на ринку праці. Зокрема, Кабінетом Міністрів прийнято ряд відповідних постанов для покращення фінансової підтримки роботодавців, які працевлаштовують осіб з інвалідністю.

Керівник Житомирського обласного відділення відзначив, що нині неможливо працевлаштувати таких співгромадян без допоміжних засобів реабілітації. Держава активно сприяє і цьому процесові: у нинішньому році на забезпечення ДЗР виділено близько 5,4 млрд грн. Особливу увагу уряд звертає на реабілітацію захисників. А саме, на допоміжні засоби реабілітації для ветеранів, в тому числі високофункціональне протезування, прокоментував Ярослав Возний.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux